Існує чимало побутових предметів, які роблять наше життя набагато комфортнішим та простішим. До них також належить і столовий посуд, який сьогодні представлено в широкому асортименті. Такі вироби дозволяють сервірувати стіл для подачі сніданку, обіду, вечері, а також святкових улюблених страв. Вони можуть бути лаконічними або з цікавим креативним дизайном, нестандартними формами чи в яскравих кольорах. Давайте ретельніше розберемо, на які види поділяється столовий посуд та як обрати комплект для сервірування столу.

Для чого використовується столовий посуд

Посуд столовий використовується як безпосередньо вдома для подачі страв та напоїв, так і в закладах громадського харчування. Це базові предмети, які дозволяють експериментувати з сервіруванням столу, подавати абсолютно різні страви: закуски, супи, основні страви, десерти, напої тощо.

Для кожної з цих категорій страв виділяють окремі види столового посуду. Тож не дивно, що в арсеналі у кожної сучасної людини мають бути не лише тарілки і чашки, але й супниці, салатниці, соусниці тощо.

Види столового посуду

Вище ми стисло перерахували, яким може бути столовий посуд. Однак давайте детальніше розберемо, на які види сьогодні прийнято поділяти таку категорію товарів:

  1. Тарілки. Вони можуть бути плоскими або заглибленими для подачі, наприклад супу або пасти. Тарілки відрізняються за своїм діаметром. Він підбирається в залежності від того, яка категорія страв подається. За кольорами це можуть бути базові білі чи бежеві моделі вироби, або ж тарілки в яскравих кольорах: жовтий, синій, червоний тощо. Можуть бути доповнені візерунками, різбленням, мати нестандартну форму (овальну, фігурну).
  2. Склянки та чашки. Призначені для подачі різних напоїв – переважно чай, кава, сік, вода. Чашки виготовляються переважно з кераміки, а склянки – з міцного зносостійкого скла.
  3. Келихи. В них подають різні алкогольні напої: вина, коктейлі тощо. Можуть бути скляними та кришталевими.
  4. Додатковий столовий посуд. Це, наприклад соусниці, салатниці, цукорниці – усе те, що доповнює сервірування столу і дозволяє подати якомога більше страв.

Як обрати столовий посуд

Неважливо, плануєте ви сервірування обіднього чи святкового столу, потрібно ретельно підійти до вибору столового посуду. Особливо, якщо хочете щоб придбані вами тарілки, склянки, соусниці прослужили якомога довше, зберігши свою цілісність та привабливий зовнішній вигляд.

Перед тим як столовий посуд купити, зверніть увагу на такі ключові критерії:

  1. Матеріал. Столовий посуд зазвичай виробляється з скла або кераміки. Обидва ці матеріали є натуральними та екологічними, відрізняються привабливим зовнішнім виглядом. Зверніть увагу на те, чи можна мити вироби у посудомийній машині, якщо у вас така є. І придивіться до товщини матеріалу – особливо це стосується скла. Воно має бути максимально стійким, аби ви не боялися розбити вироби на тисячі уламків.
  2. Дизайн. На повсякденне використання можна обрати більш базовий універсальний столовий посуд без зайвих декоративних деталей. Втім, і для святкового столу такі вироби також підходять. Особливо якщо доповнити їх цікавою скатертиною та іншими елементами декору столу. Але ви також можете знайти і оригінальніші моделі. Наприклад, тарілки або склянки з візерунками, різьбленням або в нестандартній формі.
  3. Ціна. В асортименті можна знайти як бюджетні, так і преміальні моделі. Обирайте сучасний столовий посуд від перевірених виробників. Якщо бажаєте зекономити, шукайте акційні пропозиції, які дозволяють придбати якісні тарілки, склянки, салатниці чи соусниці зі знижкою до 50%.
  4. Кількість виробів. Залежить від того, скільки людей проживає з вами в одному домі. Також потрібно придбати більше елементів столового посуду, якщо ви часто любите запрошувати гостей.

Ретельно ознайомтеся з усім асортиментом на https://mirok.com.ua/stolovaya-posuda/, звертаючи увагу на критерії, описані вище. Так ви зможете підібрати столовий посуд, в якому буде зручно подавати ваші улюблені страви і який дозволить прикрасити не лише святковий, але й звичайний обідній стіл.