Скло є популярним та універсальним матеріалом для виготовлення різних видів столового посуду. Усе завдяки привабливому зовнішньому вигляду, довговічності та високій якості виробів. Ними можна сервірувати не лише повсякденний обідній чи сніданковий стіл, але й святкові вечері. Скляний посуд вважається екологічним та безпечним, легко миється, не поглинає сторонніх запахів і представлений сьогодні у широкому асортименті.

Види скла для посуду

Сучасні виробники виготовляють посуд скляний за різними технологіями. Залежно від цього фактору будуть варіюватися базові характеристики виробів: зовнішній вигляд, ступінь блиску, зносостійкість, здатність витримувати високі чи низькі температури, ударостійкість тощо.

Найбільш поширеними матеріалами посуду для подачі страв та напоїв є:

  1. Загартоване скло. Сировину нагрівають до високих температур, а потім швидко охолоджують. Що дозволяє створити дійсно міцний зносостійкий матеріал, здатний витримувати високі та низькі температури. Така скляна посуда підходить до для використання у мікрохвильовій печі, зберігання їжі не лише в холодильнику, але й у морозильній камері.
  2. Удароміцне. Додаткову міцність склу надають полімери, які зменшують крихкість основи. У такому разі навіть під час падіння з невеликої висоти посуд не розіб'ється. При сильному ударі виріб може розколотися, але не подрібнитися на тисячі гострих уламків.
  3. Кришталь. Найбільш делікатний і дійсно привабливий вид скла, який використовують переважно для сервірування святкового столу. Завдяки свинцю, що є у складі, посуд легко полірувати для ще більшого блиску. Такі вироби не витримують миття у посудомийній машині, використання у мікрохвильовій печі тощо. Але виглядають – вишукано та розкішно.
  4. Вогнетривке. Особливий вид скляного посуду, який можна використовувати у тому числі для запікання ваших улюблених страв. Деякі варіанти підходять і для використання на електричній чи газовій плиті.

Усі види скляного посуду

Перш ніж скляний посуд купити, не зайвим буде ознайомитися з усіма варіантами, що представлені сьогодні у інтернет-магазинах. Ми уже зазначали, що такі вироби відрізняються за характеристиками матеріалу. Завдяки різним технологіям виготовлення скла воно може бути стійким до широкого діапазону температур, ударів тощо.

Якщо говорити безпосередньо про види товарів, виділяють кілька основних категорій:

  1. Столовий посуд зі скла. Це базові елементи, які використовуються для подачі страв. Сюди належать тарілки, соусниці, салатниці, хлібниці. Тарілки можуть бути круглої чи овальної форми, використовуватися для подачі закусок, основних страв, десертів. Салатниці та супниці зазвичай більш глибокі вироби місткістю до 500 мл.
  2. Посуд для напоїв зі скла. Дуже часто напої подають саме у скляних келихах та склянках. Щодо саме келихів, вони підбираються окремо для різних видів алкогольних чи безалкогольних напоїв. Виробники пропонують різні за формою товари окремо для шампанського, білого або червоного вина, коктейлів тощо.
  3. Для плити. Сюди належать усі вироби з вогнетривкого скла, які можна використовувати під час приготування ваших улюблених страв. Найчастіше такий посуд підходить для електричних плит, однак також можна знайти каструлі/сотейники, що можуть використовуватися на відкритому вогні на газовій плиті. До цієї ж категорії можна вписати вироби, що використовуються для запікання у духовці.
  4. Посуд для мікрохвильової печі. Такі товари мають особливу позначку. Вона демонструє, що продукти або готові страви, викладені у тарілки/супниці, можна розігрівати у мікрохвильовій печі.
  5. Скляний посуд для зберігання готових страв, окремих продуктів тощо. Ви можете поставити заготовки або залишки страви у холодильник чи морозилку. Також зі скла часто виготовляють контейнери для сипучих продуктів, олії та спецій тощо.

Для вдалого вибору та покупки важливо ретельно ознайомитися з усіма товарами на https://mirok.com.ua/steklyannaya-posuda/, обравши скляний посуд за розмірами, дизайном та іншими характеристиками.