У кожної людини в домі є кілька варіацій виробів для сервірування столу. Адже ми накриваємо його як на щоденній основі під час сніданку, обіду, вечері, так і на свята, коли запрошуємо в гості рідних і друзів. Посуд столовий сьогодні поділяється на кілька різних категорій. І важливо ознайомитися з кожною з них, аби зрозуміти, наскільки вона є потрібною саме вам.
Види та принципи використання столового посуду
Сучасний столовий посуд можна розділити на кілька основних видів:
- Для подачі десертів. Це переважно красиві невеликі тарілки, на які можна покласти одне тістечко, шматочок торта або іншої вашої улюбленої випічки.
- Для холодних закусок. Сюди належать тарілки для закусок різних діаметрів (для індивідуальної чи загальної подачі закусок), а також салатниці. Для рибної та м'ясної закуски використовуються овальні або круглі тарілки.
- Для подачі перших страв. Супи ми зазвичай наливаємо в більш глибокі тарілки з місткістю до 500 мл.
- Для других страв. Це великі або середні столові плоскі тарілки круглої форми.
- Для напоїв. Залежно від того, що саме ви подаєте як напій, це можуть бути чашки, піали, стакани, келихи тощо.
Усі види матеріалів для столового посуду
Тепер давайте детальніше розберемо, з яких матеріалів виготовляються сьогодні вироби, що належать до категорії столового посуду. Це може бути:
- Фаянс. По-іншому матеріал також називають глиняною керамікою. Виготовляється такий посуд з білої глини, завдяки чому вважається доволі бюджетним. Зовні такі тарілки і соусниці нагадують фарфорові вироби. Втім, з більшою товщиною. Такий посуд ідеально підходить для сервірування столу, наприклад у класичному стилі або у стилі прованс. Додаткова перевага – фаянсовий посуд можна мити у посудомийній машині. А їжу на ньому можна розігрівати у мікрохвильовці.
- Скло. Популярний матеріал для столового посуду. Не варто думати, що з нього виготовляють лише склянки та келихи. Тарілки, соусниці, тортівниці також можуть бути виготовленими зі скла. Головне підбирати вироби високої міцності, які можуть витримувати часту експлуатацію, миття у посудомийній машині. Скло має приємний блиск, не потребує зайвого декору і дозволяє зробити будь-яке сервірування столу більш стильним та особливим.
- Кераміка. Найбільш універсальне рішення для вибору столового посуду. Це вироби з оптимальним співвідношенням ціна-якість. Керамічні тарілки, чашки, салатниці можуть бути представленими як у базовому білому відтінку, так і у більш цікавих кольорах. На них легко наносити візерунки, вони витримують миття у посудомийній машині і відрізняються екологічністю та практичністю. Такий посуд легко витримує у тому числі високі температури – їжу в ньому можна розігрівати у мікрохвильовій печі.
Як обрати якісний столовий посуд
Оскільки столовий посуд складається з безлічі категорій товарів і бажано мати вдома кілька різних варіантів у різних розмірах та дизайні, важливим також є правильний вибір виробів. Аби вони дозволили красиво сервірувати не лише святковий, але й звичайний обідній стіл.
Перш за все звертайте увагу на якість матеріалів. Столовий посуд сьогодні виготовляється переважно зі скла або кераміки. Саме ці два матеріали є найбільш якісними, простими догляді та красивими. Навіть без зайвих декоративних елементів (різьблення, малюнків, нестандартних форм) такі вироби виглядають стильно. Ними можна сервірувати і святковий, і буденний стіл. Особливо, якщо ви любите мінімалізм та стриманий дизайн.
Якщо ви хочете більш креативний стильний столовий посуд купити, підбирайте тарілки, соусниці, супниці, салатниці, які виконані у яскравих відтінках. У такому разі комбінуйте елементи таким чином, аби вони гармоніювали між собою та зі скатертиною і загальним інтер'єром кімнати.
Щодо вартості столового посуду, вона залежить від виробника, матеріалів, дизайну тощо. Ретельно ознайомтеся з усіма товарами на https://mirok.com.ua/stolovaya-posuda/, аби підібрати комплект, який допоможе створити затишну домашню атмосферу і забезпечити красиву подачу ваших улюблених страв.