У кожної людини в домі є кілька варіацій виробів для сервірування столу. Адже ми накриваємо його як на щоденній основі під час сніданку, обіду, вечері, так і на свята, коли запрошуємо в гості рідних і друзів. Посуд столовий сьогодні поділяється на кілька різних категорій. І важливо ознайомитися з кожною з них, аби зрозуміти, наскільки вона є потрібною саме вам.

Види та принципи використання столового посуду

Сучасний столовий посуд можна розділити на кілька основних видів:

  1. Для подачі десертів. Це переважно красиві невеликі тарілки, на які можна покласти одне тістечко, шматочок торта або іншої вашої улюбленої випічки.
  2. Для холодних закусок. Сюди належать тарілки для закусок різних діаметрів (для індивідуальної чи загальної подачі закусок), а також салатниці. Для рибної та м'ясної закуски використовуються овальні або круглі тарілки.
  3. Для подачі перших страв. Супи ми зазвичай наливаємо в більш глибокі тарілки з місткістю до 500 мл.
  4. Для других страв. Це великі або середні столові плоскі тарілки круглої форми.
  5. Для напоїв. Залежно від того, що саме ви подаєте як напій, це можуть бути чашки, піали, стакани, келихи тощо.

Усі види матеріалів для столового посуду

Тепер давайте детальніше розберемо, з яких матеріалів виготовляються сьогодні вироби, що належать до категорії столового посуду. Це може бути:

  1. Фаянс. По-іншому матеріал також називають глиняною керамікою. Виготовляється такий посуд з білої глини, завдяки чому вважається доволі бюджетним. Зовні такі тарілки і соусниці нагадують фарфорові вироби. Втім, з більшою товщиною. Такий посуд ідеально підходить для сервірування столу, наприклад у класичному стилі або у стилі прованс. Додаткова перевага – фаянсовий посуд можна мити у посудомийній машині. А їжу на ньому можна розігрівати у мікрохвильовці.
  2. Скло. Популярний матеріал для столового посуду. Не варто думати, що з нього виготовляють лише склянки та келихи. Тарілки, соусниці, тортівниці також можуть бути виготовленими зі скла. Головне підбирати вироби високої міцності, які можуть витримувати часту експлуатацію, миття у посудомийній машині. Скло має приємний блиск, не потребує зайвого декору і дозволяє зробити будь-яке сервірування столу більш стильним та особливим.
  3. Кераміка. Найбільш універсальне рішення для вибору столового посуду. Це вироби з оптимальним співвідношенням ціна-якість. Керамічні тарілки, чашки, салатниці можуть бути представленими як у базовому білому відтінку, так і у більш цікавих кольорах. На них легко наносити візерунки, вони витримують миття у посудомийній машині і відрізняються екологічністю та практичністю. Такий посуд легко витримує у тому числі високі температури – їжу в ньому можна розігрівати у мікрохвильовій печі.

Як обрати якісний столовий посуд

Оскільки столовий посуд складається з безлічі категорій товарів і бажано мати вдома кілька різних варіантів у різних розмірах та дизайні, важливим також є правильний вибір виробів. Аби вони дозволили красиво сервірувати не лише святковий, але й звичайний обідній стіл.

Перш за все звертайте увагу на якість матеріалів. Столовий посуд сьогодні виготовляється переважно зі скла або кераміки. Саме ці два матеріали є найбільш якісними, простими догляді та красивими. Навіть без зайвих декоративних елементів (різьблення, малюнків, нестандартних форм) такі вироби виглядають стильно. Ними можна сервірувати і святковий, і буденний стіл. Особливо, якщо ви любите мінімалізм та стриманий дизайн.

Якщо ви хочете більш креативний стильний столовий посуд купити, підбирайте тарілки, соусниці, супниці, салатниці, які виконані у яскравих відтінках. У такому разі комбінуйте елементи таким чином, аби вони гармоніювали між собою та зі скатертиною і загальним інтер'єром кімнати.

Щодо вартості столового посуду, вона залежить від виробника, матеріалів, дизайну тощо. Ретельно ознайомтеся з усіма товарами на https://mirok.com.ua/stolovaya-posuda/, аби підібрати комплект, який допоможе створити затишну домашню атмосферу і забезпечити красиву подачу ваших улюблених страв.